Var en helt ok vecka förra veckan när jag hann med fyra jaktdagar.
Började med måndag då tanken var att jag och Pär skulle ut själva och släppa MIlton i Hult. Tyvärr var han sjuk när vi vaknade på morgonen. Men jag packade in Milton och Thor i bilen och åkte ut.
Släppte Mitlon från bilen och han började direkt söka ut med mycket spring i benen och jag går in i skogen.
Han tar snabbt upp och börjar driva men rakt ifrån mig. Driver några minuter och sen tar han sina slag tillbaka till mig. Han riktigt grym på tillbakagången. Vi går vidare och han tar några sökrundor.
Vi kommer till ett litet hygge med sly och har vinden därifrån mot oss och precis när jag tänker att HÄR bor råna idag börjar Milton vinda och springer mot det.
Jag ser två vita rumpor skutta iväg och Milton kommer efter i slaget. När han är utom syn håll börjar han skälla.
Jag går några steg närmre slyt för att stå bra om det skulle vända tillbaka. Dock visar dert sig att råna delat på sig och en blivit kvar hos mig. Hon kommer smygandes genom slyt och när hon kommer ut är hon bara några meter ifrån mig. Gör ingen ansträngning att försöka skjuta henne utan när hon börjar ana att jag är där tar jag några steg och hon skuttar iväg.
Milton driver det andra råt i 5-10 mintuer och släpper när det går ut i en trädgård och tar sitt slag tillbaka.
Vi går och pratar en stund innan jag kopplar och går ut till vägen.
 
Åker sen en bit bort och låter Thor springa av sig i skogen. Han är väldigt väldigt omogen men tror att lite tid i skogen är nyttigt.
 
 
 
 
I fredags var vi i Ramsebo och gick som hundförare. JÄKLAR vilken blöt dag. Bytte ändå kläder mellan varje såt men var helt dyngsur. Kunde tömma flera liter ur mina vantar. Men en väldigt bra dag ändå.
Började dagen med att vi gick båda två med Milton. Han hade ett gäng drev men tyvärr inget som nådde någon passkytte. Men han jobbade väldigt bra. Vid ett tillfälle började han och Jockes hund driva tillsammans vilket brukar leda till låååånga drev. Men faktiskt så bröt dom båda två efter en stund.
Vi slutade vid en passkytt som skjutit ett stänkdjur och hjälpte honom att ta ur och bära ut.
Sen åt vi lunch. Gillar jakter när man får äta riktig mat serverad mitt på dagen😋
Nästa såt gick jag med Milton. Han hade ett par drev men inget som ledde till något. Men igen jobbar han bra. Gillar hans sätt att jaga. Det är kul att gå med honom😊
 
 
 
Lördag morgon åkte vi till Åtvidaberg för att gå som hundförare. Pär var med i det laget för något år sen.
Vi gick med Oden på morgonen som tillslut tar upp nära oss och där en passkytt precis stått. Så det går fort och låååååångt.... Och vi får till slut tag i honom någon helt annanstans.
Andra såten går Pär med Oden och jag med Ronja. På marken i Åtvidaberg finns det dovhjortar överallt. Vilket för mig som knappt sett en dovhjort innan är riktigt coolt! Får världens leende så fort det poppar fram en. Och dom poppar faktiskt fram nästan som popcorn. Haha🙈
Det är väldigt svårt för spetsarna att inte jaga doven så det gör dom. Dom håller bara i en kort stund sen släpper och kommer tillbaka. Det är eg inget problem för oss att dom jagar dom för det finns ju inte dov här.
Så jag börjar gå med Ronja och hon springer mer och fortare än vanligt. Och då går det fort!
Rätt fort tar hon upp och försvinner iväg. Antagligen dov då hon släpper fort men har problem att hitta tillbaka. Går upp på ett berg för att möta henne och visslar till. Hon ändrar på en gång riktning och närmar sig. Visslar ett par gång till och hör något komma farmandes och det är inte Ronja. Utan en dov som får väja för mig. Väluppfostrade som kommer när man visslar. hehe😉 Strax bakom kommer Ronja och hon bryter när jag säger till henne.
Vi fortsätter och som sagt doven är som popcorn och dyker upp lite över allt och Ronja förföljer kort.
Vid ett tillfälle går vi på en spetshjort och en hind. Ronja springer efter hjorten och hinden blir kvar hos mig. Jag rappoterar på radion att Ronja skäller på dov. Ändå står hon kvar och har ingen aning om att jag är där. Hon är bara några meter ifrån mig. Men när jag tar ett steg skyndar hon därifrån.
 
Under tiden har Oden tagit upp en älg. Efter bra jobb av Oden visar kalven han jagar upp sig för en passkytt som då skjuter sin första älg. Kul!
 
Vi genar ut ur såten för att kunna bryta och samlas vid den skjutna älgen.
 
Laget är nöjda med den skjutna älgen och vi får chans att släppa wachtlarna på dov ist.
Och jag som tyckt det varit mycket dov hittils får stora ögon när dom säger att vi ska åka och släppa där det finns gått om dov på riktigt. Blir så pirrig och förväntansfull!
Jag och Pär går från varsit håll. Jag med Milton och han med Mio. Mio tar upp fort och tyvärr ut ur såten.
Milton är skjut taggad. Tror han tycker det luktar hjort överallt. Han till och med sitter och skäller i väntan på att bli släppt. Vilket han inte brukar göra.
Släpper och han skäller intill mig. Det är trampat överallt. Men han tar snart upp på riktigt. Han driver en kort stund, släpper kommer tillbaka och tar upp igen. Tror han har 8-9 drev där inne och den var en väldigt liten såt. Jag får inget riktigt läge. Två hindar kom aldelles för fort och lite långt håll och får läge på en FIN hjort när Milton är iväg och driver ett annat djur men är handjursförbud. En kalv skjuts iaf.
Ännu en regning dag men en grym jaktdag. Hoppas vi får komma tillbaka. Dovhjorten är verkligen något speciellt.
 
Söndagen ska vi gå som hundförare hemma i Nottebäck. Jag börjar gå mellan två stora vägar med Charlie. Inget hemma där förutom ett rådjur som skäller på Charlie. Borde kanske varit tvärtom...
Vi fikar och jag byter om. Regnar ff.
Sen går vi mellan sjöarna. Pär med Oden och jag med Ronja. Jag går med henne från samma ställe som veckan innan. Hon jobbar på bra. Större i söket än hon brukar vara. Letar kanske efter hjort... Och på ungefär samma ställe som sist skriker hon i igen. Och det går exakt samma väg som det förra. Rappoterar på radion att Ronja tagit upp och att det är på väg mot Bengt. Rappoterar igen att Bengt verkligen får vara med för det kommer gå på han. PANG!....PANG!.............PANG!
Bengt har då skjutit första älgen för Ronja. Han satt på en väg och när Ronja och älgen kommit över var det sken på älgen och ändå var Ronja tre meter framför. Hon är nog rätt snabb😅 Men hon lyckades få stopp på henne där inne i skogen och Bengt kunde skjuta. Vi hade eg bestämmt i laget att vi skulle försöka skjuta en tjur så Bengt var väl inte helt nöjd när han såg att det han var säker på var en kalv var en liten kviga. Men tror det gick över när han förstod hur glad jag var när han skjutit första älgen för Ronja.
Tyvärr är Ronja väldigt skotträdd så när Bengt sköt sprang hon iväg. Men letade sig tillbaka snabbt och fick sin belöning. SÅ JÄKLA KUL!👏🏼😀